Myofascial smärta – Triggerpunkter

Myofascial smärta eller muskelsmärta är vanligt och enligt många den ledande orsaken till sjukfrånvaro eller smärta/besvär. Den leder ofta till behandlingsbesök på allt från akutmottagningen till enskilda massörer och manuella terapeuter. Det finns ingen ”State of the art- behandling” då orsakerna till muskelsmärta är av de mest skiftande saker. I Jourläkarboken står följande att läsa: – uppenbar åkomma behandlas. I övrigt är symtombehandling och mobilisering i regel tillräcklig när allmänsjukdom inte misstänks. Prova exempelvis Brufen, återbesök för samtal med fortsatt undersökning inkl neuromuskulär status och vidare utredning.

Det anses finnas tre överrepresentativa orsaker till muskelvärk och det är smärta från triggerpunkter, fibromyalgi där ett av diagnoskriterierna är smärtpunkter samt störd ledfunktion.

Kursen tyngdpunkt kommer att ligga på triggerpunkter som orsak till muskelsmärta. Definition av triggerpunkter, deras orsak och uppkomstmekanism samt hur de bör behandlas kommer att beskrivas utförligt. Man kan likna aktiveringen av triggerpunkter som ett sätt att påvisa en störd funktion i den lokala muskeln. Det kan handla om trauma, överansträngning etc. Den aktiveringen släpper inte av sig själv utan muskeln måste hjälpas dels till att återgå till sitt passiva normalstadium och dels måste du lösa den bakomliggande orsaken till aktiveringen och sen återskapa ett normalt rörelsemönster. Musklernas reaktion på förändringen är många men ett av de vanligaste är just smärta eller värk.

Vi kommer att gå igenom den teoretiska förklaringen till fenomenet triggerpunkter och lära oss en behandlingsteknik som vi kallar för barriärteknik. Under kursavsnitten kommer vi att arbeta praktiskt med palpation av muskler för att identifiera de lokala triggerpunkterna. Mellan varje avsnitt arbetar du hemma på egen klinik med patienter som har besvär av aktiverade triggerpunkter.

 

 

Kursen delas in i tre kursavsnitt:

Del 1 – Teori, behandlingsteknik, huvudvärk/yrsel och käkledsrelaterade besvär
Del 2 – Smärta skuldra/arm, rygg/bäcken/ben
Del 3 – Återkoppling, fördjupning och redovisning av hemuppgifter

 

Kurskostnad

Kursen kostar 8 750 kr inkl moms.

Du delfaktureras 3 v före respektive delkurs med 3.500 kr för steg 1, 3.500 kr för steg 2 och 1.750 kr för steg 3.

I kursen ingår kurslitteratur, tillgång till Clinicbuddys journalsystem där vi arbetar och redovisar gjorda behandlingar som du gör på egen klinik och kursintyg.

 

Del 1, Teori, behandlingsteknik och huvudvärk, yrsel och käkled

Kursfakta

Kursen omfattar två kursdagar.

Kursdatum och tider

16-17 september

Tiderna är lördag 10-17 och söndag 9-16.

 

 

Del 2, Skuldra/arm, ryggsmärta, bäcken och ben

Kursfakta

Kursen omfattar två kursdagar.

Kursdatum och tider

11-12 november

Tiderna är lördag 10-17 och söndag 9-16.

 

Del 3, Återkoppling, fördjupning och redovisning av hemuppgifter

Kursfakta

Kursen omfattar en kursdag.

Kursdatum och tider

9 december

Tiderna är lördag 10-17

 

 

Klicka här för att komma till ansökan

Translate »

Medicinskt Kursforum is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache

%d bloggers like this: