Diagnostiskt Ultraljud av muskuloskeletala problem

Certifieringsutbildning i Diagnostiskt Ultraljud

Vi erbjuder en mycket kvalificerad utbildning för dig som är intresserad av att lära dig att bli duktig och säkrare i din muskuloskeletala diagnostik med hjälp av ultraljudsskanning. Utbildningen passar utmärkt för dig som läkare, naprapat, fysioterapeut, kiropraktor eller annan legitimerad vårdgivare.

Det finns inget krav på förkunskap inom ultraljudsdiagnostik i det första steget. Du behöver heller inte ha en egen maskin till steg 1, men det är rekommenderat att ha det för att kunna gå de mer fördjupande stegen. Utbildningen avslutas med examination och tillhörande certifiering.

Kursfakta:

Utbildningen går i FysioUltras lokaler i Sollentuna / Stockholm och sker med fyra delträffar och distansarbete hemma med patienter som journalförs och redovisas.

Samtliga steg sker under veckoslut med kurstider 9-16.

 

Kurslärare:

Martin Cronholm, leg naprapat

Kursdatum:

Läsåret 2017-2018

  • Steg 1 – 25-26 november
  • Steg 2 – 20-21 januari
  • Steg 3 – 17-18 februari
  • Steg 4 – 14-15 april

 

Kurspris:

Varje steg kostar 8 000 kr inkl moms (6 400 kr exkl moms) och du faktureras 3-4 veckor före respektive utbildningssteg.

Väljer du att betala hela kursen på en faktura med hela kursavgiften får du 10% rabatt och betalar då 28 800 kr inkl moms (23 040 kr exkl moms vilket motsvarar 5 760 kr exkl moms per steg).

Human Konto – Ett kostnadsfritt kreditlöfte med möjlighet till delbetalning utan ränta!

I samarbete med Human Finans erbjuder vi olika alternativ till delbetalning av våra utbildningar. Du kan t.ex. låna räntefritt till din utbildning och dela upp din betalning i upp till 24 månader.

Läs mer.

 

 

Du går direkt till ansökan här.

 

Beskrivning av delstegen

Steg 1 – Teoretisk och praktisk grund

I denna första del lär du dig hur maskinerna fungerar och får skanna strukturer från topp till tå i fot, knä, höft, bål, axel, armbåge och hand. Utbildningen blandar teori och praktik såsom fördelar med ultraljud och hur forskningen ligger till – hur står sig ultraljud mot MRI eller slätröntgen? Vi följer internationella riktlinjer om positionering och protokoll för skanning. Du får lära dig om de fallgropar som finns och hur man tolkar en bild samt hur du använder utrustningen i din kliniska vardag och hur du journalför. Vi kommer även att titta på exempel på patologi.

Steg 2 – Övre extremitet

Här fokuserar vi på axel, armbåge och hand. Du kommer att lära dig de internationella protokollen som finns kring dessa leder, samt flertalet dynamiska tekniker för att utvärdera senor, menisker, ligament mm. Kursen innefattar både praktiska och teoretiska moment. Vi lär oss använda doppler. Stor vikt läggs på att lära sig att tolka och analysera flertalet patologier såsom rupturer, tendinoser, tendovaginiter, bursiter, frakturer, svullnad i leder, kärlinväxt i senor eller inflammation i leder med hjälp av doppler mm. Vi repeterar hela tiden de fallgropar och artefakter som finns när man tolkar ultraljudsbilden. Efter kursen kommer du ha som hemuppgift att skicka in ett antal patientfall som du får feedback på.

Steg 3 – Nedre extremitet

Här fokuserar vi på fot, knä och höft. Du kommer att lära dig de internationella protokollen som finns kring dessa leder, samt flertalet dynamiska tekniker för att utvärdera senor, menisker, ligament mm. Kursen innefattar både praktiska och teoretiska moment. Vi lär oss använda doppler. Stor vikt läggs på att lära sig att tolka och analysera flertalet patologier såsom rupturer, tendinoser, tendovaginiter, bursiter, frakturer, svullnad i leder, kärlinväxt i senor eller inflammation i leder med hjälp av doppler mm. Vi repeterar hela tiden de fallgropar och artefakter som finns när man tolkar ultraljudsbilden. Efter kursen kommer du ha som hemuppgift att skicka in ett antal patientfall som du får feedback på.

Steg 4 – Repetition och examination

Du får möjligheten att repetera de strukturer som du tycker var svårast. Vi går även igenom de mest intressanta patientfallen som du skickat in under de tidigare delarna. Avslutningsvis har vi ett teoretiskt och praktiskt prov.

Translate »

Medicinskt Kursforum is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache

%d bloggers like this: